Hoe ik werk

De beschikbaarheid, uitbreidbaarheid en veiligheid van uw site bepalen de levensduurzaamheid van uw investering. Daarom ben ik geen webbouwer die uw website liefst zo snel mogelijk 'klaarstoomt' met een generiek en kwetsbaar open source CMS.

Want niet alleen de 'voorkant' van uw site is belangrijk. Ook de beheerkant moet begrijpelijk werken en uit te breiden zijn.

Ik werk niet generiek, maar specifiek. Op deze pagina leg ik uit welke manier van werken ik in de loop van de jaren heb ontwikkeld. Maar ook hoe ik omga met grotere projecten en hoe ik het proces 'na de bouw' voor u kan ontzorgen.

Klein als het kan, groot als het moet

Ik houd van de persoonlijke aanpak en kan de meeste opdrachten alleen af. Maar het is altijd mogelijk het Online-Team uit te breiden. Bijvoorbeeld bij veel werk in korte tijd, of als er werk bij zit dat een ander beter kan. Ik kan het fundament qua zoekmachine-optimalisatie (SEO), structuur en inhoud van uw website uitstekend leggen. Maar specifieke marketing, tekstschrijven of fotografie zijn disciplines die soms om een aanvullende expert vragen.

In de loop van jaren heb ik al met veel professionals samengewerkt zodat ook grotere en bredere opdrachten binnen bereik kwamen. Een bijzondere samenwerking heb ik met oud-studievriend Ernst de Moor waarmee ik het website-beheersysteem (CMS) ontwikkelde. De jarenlange samenwerking stelt ons in staat taakwaarneming over en weer te doen. Op die manier bent u dus zelfs tijdens mijn (vakantie)afwezigheid verzekerd van slagvaardige hulp bij eventuele problemen of onduidelijkheden.

Duidelijkheid vooraf en snel aan de slag

Leg me uw vraag of idee voor, en ik denk met u mee. Ik werk met vaste tarieven voor de periodieke kosten. Bij de e-mailofferte voor de realisatie neem ik direct een schatting van de doorlooptijd van het project op. Om mijn afspraken na te kunnen komen kies ik in dit stadium liever voor een realistische inschatting dan voor stuntprijzen of onhaalbare beloftes.

Bij de offerte hanteer ik, zoals gebruikelijk, mijn algemene voorwaarden. Vaak kan de offerte worden opgebouwd uit diverse optionele mogelijkheden die niet allemaal in één keer hoeven te worden gerealiseerd. Voor werkzaamheden waarvan de doorlooptijd lastig is in te schatten, maak ik een urenschatting met uurprijs.

Kijk mee tijdens ontwerp en ontwikkeling

Zodra ik voor u aan de slag ga, maak ik de nieuwe website zo snel mogelijk beschikbaar op een niet-openbaar gebied zodat u over mijn schouder mee kunt kijken naar de ontwikkelingen. De site is nog niet openbaar, maar u kunt eventueel zelfs vast gaan oefenen met het beheersysteem.

De site wordt direct opgezet in mijn eigen extra betrouwbare hosting-infrastructuur. Hierdoor hoeft niet te worden teruggevallen op een externe hostingpartij met 'shared hosting' waarbij mogelijk kwetsbare programmatuur de bereikbaarheid van uw site kan beïnvloeden.

Als u al een domeinnaam elders heeft geregistreerd (waarop bijvoorbeeld e-mailfaciliteiten naar wens zijn gerealiseerd), dan is verhuizing van deze domeinnaam niet noodzakelijk om deze 'preview', noch de uiteindelijke website, bereikbaar te maken.

Ik werk niet generiek, maar specifiek

Met een open source CMS systeem kan snel een aantrekkelijke website worden gebouwd. Maar als de noodzakelijke veiligheids-updates niet met grote regelmaat worden uitgevoerd, kan deze snel aantrekkelijk worden voor hackers. Zo'n website is soms een tikkende tijdbom...

Een ander belangrijk nadeel is dat u uw functionele wensen zult moeten (laten) terugzoeken in het doorgaans overweldigende aanbod generieke plug-in's, modules en uitbreidingen van zo'n systeem. Het onderhoud en beheer wordt hierdoor lastiger omdat élke uitbreiding weer door een andere ontwikkelaar is gebouwd. De bediening wijkt daardoor vaak af van het basis-CMS en kent vaak, omdat het zo generiek moet kunnen werken, te veel onnodige instellingen en mogelijkheden.

Ik gebruik mijn eigen CMS-systeem en bouw ál uw uitbreidingen in precies dezelfde bedienings-stijl. Ontdaan van 'ruis' die u niet nodig hebt. Hierdoor wordt het prettiger uw site te beheren. Omdat elke uitbreiding een volledig geïntegreerd maatwerk is, doet u geen concessies op het vlak van bediening of functionaliteit.

Om het gebruik nóg verder te vereenvoudigen, doe ik voor hoe u er mee werkt of maak een instructiefilmpje op maat voor u.

Totale ontzorging van het 'online-gebeuren'

Zodra uw site klaar is, zit de taak er voor de meeste webbouwers op. Maar eigenlijk begint de levensduurzaamheid van uw site nu pas. Ik vind namelijk dat een website meer is dan alleen het bouwen van de bezoekerszijde ervan.

De belangrijkste periode breekt misschien zelfs nú pas aan: ik ga uw website pro-actief monitoren, breng in overleg verbeteringen aan, laat het CMS-fundament doorgroeien, help u met het zelf beheren van de inhoud en houd de bedreigingen op de webserver dagelijks nauwlettend in de gaten om uw website up-to-date en optimaal bereikbaar te houden.

Na het ontdekken, ontwerpen en ontwikkelen, breekt de fase van het ontzorgen aan. Ik sta klaar om u persoonlijk te helpen met onduidelijkheden of moeilijkheden. En spring bij als u zich op dat moment gewoon liever met uw éigen vak bezighoudt.