Alle websites die ik bouw zijn Dubbel Duurzaam!

Duurzaam omdat uw website toekomstbestendig wordt. Investeren in plaats van elke paar jaar de kapitaalvernietiging van een compleet nieuwe site.

Duurzaam omdat álle elektriciteit die voor het ontwikkelen van uw site nodig is, wordt opwekt met een zonnestroominstallatie op het dak van mijn studioruimte.

Bovendien wordt alleen groene energie gebruikt voor het hosten van uw website. Om deze reden mag uw website zelfs een keurmerk dragen. Eigenlijk Driedubbel Duurzaam dus!

Dat ik met enkele klanten al een duurzame samenwerking van meer dan acht­en­twintig jaar heb, is voor mij het bewijs dat een duurzame website geen wegwerpproduct is.

Duurzaam Definitie
Boom-Burst cycle

Wat is de 'levensduurzaamheid' van úw site?

Duurzaamheid betekent ook 'zo min mogelijk weggooien'. Toch wordt er op het web enorm veel tijd, geld en energie verspild. Websites verouderen en worden na hun glansrijke introductie verwaarloosd omdat uitbreidingen te duur of ingewikkeld zijn. Of omdat de betrokkenheid van de webbouwer verwatert en het zélf actualiseren ervan in de praktijk toch tegenvalt.

Intussen worden er kansen verspild, omdat de techniek achter gaat lopen. De site kan zelfs kwetsbaar worden voor hackers omdat essentiële veiligheids-updates niet werden uitgevoerd.

Zo'n site is meestal al na enkele jaren geen visitekaartje meer. Wat volgt is meestal de conclusie dat er niets meer van deugt en dat er maar beter zo snel mogelijk een hele nieuwe moet worden gebouwd.

Toekomstbestendig door begeleiding en constante updates

Elke website zou toekomstbestendig moeten zijn. Anders ligt verwaarlozing door gebruiksongemak en veroudering van techniek op de loer. Ik denk dat het altijd duurzamer is vanuit een goed fundament aanpassingen te blijven doen, dan elke twee jaar complete kapitaalvernietiging van uw investering te accepteren doordat er een compleet nieuwe webbouwer aan de gang moet.

Het actualiseren van uw website moet eenvoudig zijn en goed worden uitgelegd. Er moet iemand zijn die u, als u na een halfjaar iets wil aanpassen, nog even kan helpen. Of die zelfs, omdat u al onderweg bent naar uw vergadering, dat ene belangrijke document voor u op de website kan plaatsen. Zaken die ontzorgd zijn, worden minder snel verwaarloosd. Maar hiervoor moet de ontwikkelaar wél betrokken blijven en snel reageren, óók als de site eenmaal klaar is. 

Verspil niet wat nog herbruikbaar is, maar blijf up-to-date qua techniek en inhoud van uw site en breid uit indien nodig. Alle sites die ik ontwikkel, kennen een gemeenschappelijk fundament dat ik constant blijf perfectioneren. Na het realiseren van compleet nieuwe mogelijkheden kunnen al mijn klanten hiervan 'meeprofiteren'. Op die manier wordt ontwikkel-energie gespaard, meer hergebruikt en minder verspild.

Eigen zonnestroom

Een website (laten) bouwen en vervolgens beschikbaar houden op het internet kost veel elektriciteit. Sinds 2010 koop ik deze elektriciteit niet meer in, maar wek deze zélf op! Met twee zonnestroom-installaties goed voor meer dan 7 MWh 100% duurzame, donkergroene, zonne-elektriciteit op jaarbasis.

Wat overblijft aan energie lever ik terug aan het elektriciteitsnet. De stroom die nodig is voor het hosten van uw website (in het datacenter) is hiermee ook nog eens ruimschoots gecompenseerd. En dat wás al 'groene stroom'. Dubbel groen dus!

Zonnepaneel
Green Web Foundation

Volledig CO2-neutraal

Weloverwogen reizen, hergebruiken en zo min mogelijk papier en energie gebruiken. Dubbel Duurzame websites ontwikkelen met 100% zelf-opgewekte zonne-energie en een datacentrum voor de hosting dat gecertificeerd 100% groene energie gebruikt. Om deze duurzame manier van ondernemen werd ik al geruime tijd geleden door de The Green Web Foundation gecertificeerd met een keurmerk. Een keurmerk dat al mijn klanten op website mogen vermelden, zodat iedereen kan zien dat u duurzaam onderneemt.