De techniek...

Mijn eerste website bouwde ik 27 jaar geleden. Deze was toen al uitgevoerd met een compact, maar zeer functioneel, zelf ontwikkeld beheersysteem (CMS).

Tegelijk met deze ontwikkelingen nam ik de eerste stappen richting de huidige 'eigen' extra betrouwbare hostingfaciliteit voor alle  zelf ontwikkelde programmatuur.

Op deze pagina leg ik uit hoe de maatwerk-combinatie van eigen CMS en eigen hostinginfrastructuur het mogelijk maakt om constant technisch voorop te blijven lopen.

Zelf ontwikkelde CMS-software

Bij veel populaire CMS-systemen ligt het accent op het zo snel mogelijk realiseren van de bezoekers-voorkant van de website. Dit leidt tot generieke functionaliteit die zich vaak weer lastiger laat beheren of uitbreiden. Met mijn eigen CMS heb ik de mogelijkheid om het beheer juist geheel klantspecifiek in te richten.

Het systeem kent professionele functionaliteit. Zoals aparte toegangsgebieden met gebruikersrollen en -rechten en de mogelijkheid categorie-indelingen te maken in content (taxonomie). Artikelen kunnen datum-afhankelijk worden opgezet, bijvoorbeeld voor een nieuws-sectie. Geplaatste afbeeldingen worden automatisch geoptimaliseerd voor het (mobiele) apparaat van de bezoeker van uw site. De integratie met sociale media en externe (opslag-)diensten wordt steeds verder doorgevoerd.

Het allerbelangrijkste voordeel is en blijft dat maatwerk uitbreidingen zonder concessies mogelijk zijn. Bij mij geen keuze uit een module van wéér een andere ontwikkelaar die er wéér zijn eigen bediening op nahoudt. Of die nét niet doet wat u wilt. Ik maak alles op de dezelfde wijze beheerbaar en snijd 'bedienings-ruis' uit de beheerkant van uw website waardoor het beheer eenvoudiger wordt.

Adaptive en responsive website in één

Voor een optimale gebruikerservaring op ieder apparaat ontwerp ik alle sites met z.g. responsive design. Dat wil zeggen dat de indeling van de website automatisch aangepast wordt aan de resolutie (formaat) en oriëntatie (horizontaal of verticaal) van het scherm. De site wordt op deze manier vanzelf op elk (mobiel) apparaat optimaal afgebeeld.

Ik maak ik uw site direct 'verbeterd mobielvriendelijk' zodat deze op elk apparaat zo snel mogelijk laadt. Aanvullende techniek zorgt er bijvoorbeeld voor dat, behalve aanpassingen in de lay-out, óók automatische aanpassingen worden gemaakt om de inhoud van uw site voor elk apparaat te optimaliseren.

Uw z.g. 'responsive' website wordt op deze manier tevens automatisch 'adaptive'. Afbeeldingen worden bijvoorbeeld geoptimaliseerd naar laadsnelheid en maximaal benodigde scherpte voor élk apparaat.

In de voorhoede van technische ontwikkelingen

Samen met een collega-programmeur ben ik doorlopend bezig de nieuwste technische mogelijkheden in de basis van het CMS te bouwen. Op deze manier staan u, zonder bijkomende kosten, telkens de nieuwste mogelijkheden ter beschikking.

Zo kunt u documenten vanaf uw Dropbox-account beschikbaar maken als downloads, Google+ foto-album binnen uw website tonen en bijvoorbeeld YouTube-filmpjes op uw webpagina's opnemen.

De integratie met sociale media wordt steeds verder geperfectioneerd. U kunt tot op paragraaf-niveau binnen een pagina voor élk mobiel apparaat kiezen of, en hoe, uw tekst getoond wordt. Ook de techniek om de 'vindbaarheid' binnen Google en de laadsnelheid van uw site te verhogen worden doorlopend geperfectioneerd.

Stabiliteit door versiebeheer

Ik blijf het fundament van uw website constant perfectioneren en uitbreiden zonder bijkomende kosten. Door deze security patches en updates houdt u een veilige website die blijft functioneren met de nieuwste voorzieningen en techniek.

Deze CMS-aanpassingen worden, net als alle eventuele maatwerk-uitbreidingen aan uw website, door mij ontwikkeld op een aparte ontwikkelserver. Pas na uitvoerige controle worden wijzigingen doorgevoerd op de live-server via een strikt versiebeheersysteem. Mocht een wijziging of uitbreiding onverhoopt toch voor onstabiliteit zorgen, val ik terug op de laatste stabiel werkende versie. De problemen kunnen dan zonder consequenties voor de bereikbaarheid van de site worden opgelost.

Betrouwbare infrastructuur voor hosting

Sinds het eind van de vorige eeuw heb ik al veel tijd besteed aan het in eigen beheer realiseren van een betrouwbare manier van webhosting. Daarom stel ik andere eisen aan de veiligheid, snelheid en beschikbaarheid van uw website dan bij de z.g. 'shared hosting' (van o.a. open source CMS-systemen) bij een doorsnee 'doe-het-zelf'-hostingpartij voor consumenten.

Omdat ik óók het beheersysteem (CMS) achter uw site zelf ontwikkelde, kan ik deze infrastructuur volledig voorbehouden aan zelf ontwikkelde software waardoor de kans op kwetsbaarheden geminimaliseerd is. Het resultaat is een compleet gevirtualiseerde infrastructuur met extreem hoge beschikbaarheid en beveiliging.

Server-aanvallen worden constant gemonitord en elke CMS-site wordt dagelijks naar drie fysiek verschillende locaties gebackupt.

Een beschrijving van de verdere technische, infrastructurele en organisatorische maatregelen vindt u in mijn beveiligingsprotocol.

Verberg
Toon